Kikelj, Andrej

Ciljni jezik:

angleščina, hrvaščina, slovenščina

Področja prevajanja:

poljudnoznanstvena besedila, praktična psihologija, zdravje, duhovnost

Spletna stran:

Biografija:

Prevajam kakih trideset let, največ iz angleškega jezika, pa tudi iz hrvaščine.

Rojen sem leta 1962 v Ljubljani in sem se v prevajanju samoiniciativno preizkušal že od gimnazije naprej.

Leta 1983 končam tretji letnik novinarstva na Fakulteti za družbene vede, nakar študij prekinem, ker odidem živet v Zagreb.

Po petih letih se vrnem v Ljubljano, kjer prevajam in lektoriram filozofsko in religijsko literaturo, prevajalske veščine pa ostrim tudi kot simultani prevajalec. Moje prevajanje je med drugim ugodno ocenila ga. Vlasta Pacheiner-Klander, ki je v svoji recenziji ob izidu indijskega klasika Šrimad-Bhagavatama v Književnih listih napisala, da je “zapleteno prevajalsko nalogo skrbno opravil Andrej Kikelj”.

Leta 1998 začnem prevajati tudi drugačne tematike, predvsem za založbo ARA, kjer sem tudi zaposlen kot redaktor.

Nagrade, priznanja:

Študijska in rezidenčna bivanja:

V 90-ih letih sem se pol leta izobraževal in prevajal v prevajalskem centru BBT na Švedskem.

Bibliografija:

Guggenheim, Bill in Judy. 2008. Srečanja z dušami. Ljubljana: ARA Založba. 503 str.
Walker, Brian Browne. 2007. Ji džing: knjiga premen. Ljubljana: ARA Založba. 152 str.
Magee, Elaine. 2007. Kaj naj jem, da odženem raka na debelem črevesu. Ljubljana: ARA Založba. 192 str.
Andrews, Ted. 2004. Kako zdravimo z zvokom.Ljubljana: ARA Založba. 248 str.
Pejić, Jadranka in Zlatko. 2004. Hrana za življenje: uvod v makrobiotično prehrano.Ljubljana: ARA Založba. 194 str.
McTaggart, Lynne. 2004. Polje: po sledeh nevidnih sil v vesolju. Ljubljana: ARA Založba. 374 str.
Andrews, Ted. 2003. Kako zdravimo z barvami.Ljubljana: ARA Založba. 166 str.
Ranald, Josef. 2003. Kako beremo usodo z dlani.Ljubljana: ARA Založba. 143 str.
Andrews, Ted. 2002. Priročnik za zdravilce.Ljubljana: ARA Založba. 255 str.
Cremo, Michael A., in Thompson, Richard L. 2001. Prikrita zgodovina človeške rase. Ljubljana: ARA Založba. 254 str.
Donoghue, Denis. 2000. Polet Gerarda Manleyja Hopkinsa. Ljubljana: Nova revija št. 221/222, str. 163-176.
Gray, dr. John. 1999. Moški in ženske pred novim začetkom. Ljubljana: Quatro-Gnosis. 300 str.
Prabhupada, A. Č. Bhaktivedanta Svami. 1998.Bhagavad-gita, kakršna je. Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 950 strani. (Tu sem sodeloval kot svetovalec in predstavnik založbe.)
V templju mojega srca: pesmi vajšnavskih duhovnih učiteljev. 1997. Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 254 str.
Džajapataka, Svami. 1996. Vaišnava ke? Le kakšen vajšnava si ti? Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 132 str.
Prabhupada, A. Č. Bhaktivedanta Svami. 1995.Šrimad-Bhagavatam, drugi spev: Kozmična manifestacija. Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 650 str.
Satsvarupa dasa, Gosvami. 1994. Prabhupada, biografija: človek, modrec, njegovo življenje, njegova dediščina. Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 375 str.
Prabhupada, A. Č. Bhaktivedanta Svami. 1993.Šrimad-Bhagavatam, prvi spev: Stvarjenje (drugi del). Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 560 str.
Prabhupada, A. Č. Bhaktivedanta Svami. 1992.Šrimad-Bhagavatam, prvi spev: Stvarjenje (prvi del). Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 560 str.
Prabhupada, A. Č. Bhaktivedanta Svami. 1991.Življenje izvira iz življenja; Lahko potovanje na druge planete; Popolna vprašanja, popolni odgovori. Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 300 str.
Prabhupada, A. Č. Bhaktivedanta Svami. 1990.Nauk Gospoda Čaitanje: Razprava o dejanskem duhovnem življenju. Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 300 str.
Prabhupada, A. Č. Bhaktivedanta Svami. 1989.Šri Išopanišad: Znanje, ki nas približa Absolutni Resnici. Ljubljana: Skupnost za zavest Krišne. 110 str.