Marek, Miha

družboslovje, humanistika, književnost

Spletna stran:

Biografija:

Miha Marek je diplomiral iz filozofije, francoščine in biologije na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2009 dela kot samostojni prevajalec in literarni ustvarjalec. V letih 2006-12 je bil član umetniške skupine Preglej in sodeloval pri številnih delavnicah in dogodkih, ki so zaznamovali domače scenske umetnosti. Objavlja poezijo in prozo, literarne kritike ter strokovne članke o filozofiji in književnosti. Izdal je pesniško zbirko Homunkulus.

Nagrade, priznanja:

Študijska in rezidenčna bivanja:

- štipendija za ustvarjalnost JAK RS za prevod Judovska država: temeljni dokumenti političnega sionizma (2020)
- raziskovalna rezidenca Ministrstva za kulturo RS na Dunaju (2018)
- raziskovalna rezidenca ZRC SAZU na Dunaju (2018)
- štipendija za ustvarjalnost JAK RS za prevod F. Jacob, Logika živega (2017)
- pisateljska rezidenca Javne agencije za knjigo RS na Finskem (2017)
- štipendija Ustanove Tarasa Kermaunerja za raziskavo o dramatiki Slavka Gruma (2016)
- rezidenca v Centre international de traduction littéraire v Arlesu s štipendijo Centre national du livre za prevod S. Kofman, Camera obscura (2015)

Bibliografija:

Izbrana gesla iz Diderotove in d’Alembertove Enciklopedije, Studia humanitatis, Ljubljana 2019 (prevod dela gesel, sourejanje in spremna študija).

Judovska država: temeljni dokumenti političnega sionizma, Založba ZRC, Ljubljana 2019 (izbor, prevod in aparat).

François Jacob, Logika živega: zgodovina dednosti, Krtina, Ljubljana 2017 (prevod, opombe in spremna študija).

Frank Furedi, Zapravljeno: zakaj šola ne izobražuje več, Krtina, Ljubljana 2016.

Sarah Kofman, Camera obscura - ideologije, Društvo za širjenje filmske kulture Kino, Membrana, Ljubljana 2016.

Julia Annas, Antična filozofija: zelo kratek uvod, Krtina, Ljubljana 2015.

Emile Durkheim, Moralna vzgoja: kurz iz sociologije na Sorboni v letu 1902/03, Krtina, Ljubljana 2014.

Georges-Louis Leclerc de Buffon, Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, Denis Diderot, Razsvetljenske interpretacije narave: 1749-1756, Založba ZRC, Ljubljana 2013 (izbor, prevod, aparat in del spremne študije).

Marie-Claude Blais, Marcel Gauchet, Dominique Ottavi, O pogojih vzgoje, Krtina, Ljubljana 2011.

Malise Ruthven, Fundamentalizem: zelo kratek uvod, Krtina, Ljubljana 2010.

Denis Diderot, D’Alembertove sanje (prevod in opombe), v: D. Diderot, D’Alembertove sanje in drugi filozofski spisi, Založba ZRC, Ljubljana 2010.

Emile Durkheim, Vzgoja in sociologija, Krtina, Ljubljana 2009.

Terry Eagleton, Smisel življenja: zelo kratek uvod, Krtina, Ljubljana 2009.

Prevodi strokovnih člankov v revijah Fotografija, Amfiteater, Dialogi, Maska, Filozofija na maturi.