Marek, Miha

družboslovje, humanistika

Spletna stran:

Biografija:

Miha Marek (1984, Ljubljana) je diplomiral iz filozofije in francoskega jezika na Filozofski fakulteti in iz biologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V letih 2006-14 je bil član skupine za dramsko pisanje Preglej: sodeloval je pri dramskih in gledaliških delavnicah in dogodkih ter napisal tri drame. Objavlja tudi prozo in poezijo. Leta 2016 je izšel njegov knjižni prvenec, pesniška zbirka Homunkulus.

Druge jezikovne kvalifikacije:
Nemščina: diploma Zentrale Mittelstufenprüfung (stopnja C1 po CEFR)
Moderna hebrejščina: samostojno učenje od leta 2013; intenzivni enomesečni tečaj (stopnja 3 - gimel) na Univerzi Ben Gurion v Beer Ševi, 2015

Nagrade, priznanja:

Študijska in rezidenčna bivanja:

avgust-september 2015 - prevajalska rezidenca za prevod Sarah Kofman: Camera obscura v Centre international de traduction littéraire (CITL) v Arlesu, s štipendijo Centre national du livre (CNL) za tuje prevajalce

januar-februar 2015 - intenzivni tečaj moderne hebrejščine (stopnja 3 - gimel) na Univerzi Ben Gurion, Beer Ševa, Izrael

Bibliografija:

Frank Furedi, Zapravljeno: zakaj šola ne izobražuje več, Krtina, Ljubljana 2016.

Sarah Kofman, Camera obscura - ideologije, Društvo za širjenje filmske kulture Kino, Membrana, Ljubljana 2016.

Julia Annas, Antična filozofija: zelo kratek uvod, Krtina, Ljubljana 2015.

Emile Durkheim, Moralna vzgoja: kurz iz sociologije na Sorboni v letu 1902/03, Krtina, Ljubljana 2014.

Georges-Louis Leclerc de Buffon, Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, Denis Diderot, Razsvetljenske interpretacije narave: 1749-1756, Založba ZRC, Ljubljana 2013.

Charles Baudelaire, »Moderno občinstvo in fotografija«, Fotografija 51/52 (2012), str. 54-55.

Champfleury, »Legenda o dagerotipiji«, Fotografija 51/52 (2012), str. 66-67.

Marie-Claude Blais, Marcel Gauchet, Dominique Ottavi, O pogojih vzgoje, Krtina, Ljubljana 2011.

Malise Ruthven, Fundamentalizem: zelo kratek uvod, Krtina, Ljubljana 2010.

Denis Diderot, D’Alembertove sanje, v: Denis Diderot, D’Alembertove sanje in drugi filozofski spisi, Založba ZRC, Ljubljana 2010.

Emile Durkheim, Vzgoja in sociologija, Krtina, Ljubljana 2009.

Terry Eagleton, Smisel življenja: zelo kratek uvod, Krtina, Ljubljana 2009.