Ahlin, Tanja

poezija, leposlovje, poljudnoznanstvena dela

Spletna stran:

Biografija:

Diplomirana prevajalka iz angleščine in francoščine, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani (2007).
Diplomirana antropologinja, Athabasca University, Kanada; Heidelberg University, Nemčija (magisterij, 2012).

Ustanoviteljica in urednica portala Spletno pero (2005-2014).
Urednica, založba Temza d.o.o. (2005-2013).

Nagrade, priznanja:

Nominacija za najboljši prevod poezije - Lirikonov zlat (2009, 2010).

Pečat kakovosti EUROPRIX European Multimedia za portal Spletno pero (2008).

Študijska in rezidenčna bivanja:

Erasmus/Socrates študentska izmenjava, Université XI Val de Marne, Pariz, Francija 2006-2007.

Institute de Traducteurs, d’Interprètes et de Relations Internationales, Université de Strasbourg, Strasbourg, France, maj 2005.

Bibliografija:

Monografije – romani in avtobiografije

- Armbrecht, Ann: Ožine: Romanje domov (Thin Places: A Pilgrimage Home). Ljubljana: Cankarjeva založba, 2011.
- Many authors: Te že pogrešam. Francoske kratke zgodbe - Antologija (French Short Stories - Anthology), izbor in prevod v sodelovanju z Ano Geršak in Suzano Koncut. Ljubljana: Sodobnost International, 2011.
- Mar Gudmundsson, Einar: Angeli vesolja (Angels of the Universe). Ljubljana: Sodobnost International, spring 2011.
- Brigitte: Brezdomka v Parizu (J’habite en bas de chez vous). V sodelovanju s Katarino Draškovič. Ljubljana: Sanje, 2010.
- Indridason, Arnaldur: Mesto pretresov (The Jar City). Ljubljana: Didakta, 2010.
- Kamanda, Kama Sywor: Afriške pravljice (Les contes africaines). V sodelovanju s Katarino Draškovič. Ljubljana: Sanje, 2009.
- Hall, Steven: Zapiski iz žrela (The Raw Shark Texts). Ljubljana: Sanje, 2009.
- Drolma, Ani Choying: Moj glas za svobodo (My voix pour la liberté), V sodelovanju s Katarino s Katarino Draškovič. Tržič: Učila International, 2009.
- Khady: Pohabljena (Mutilée), Učila International, 2008.
- Jacq, Christian: Ozirisove skrivnosti IV (Les mystères d’Osiris): Velika skrivnost. Tržič: Učila International, 2008.
- Jacq, Christian: Ozirisove skrivnosti III (Les mystères d’Osiris): Ognjena pot. V sodelovanju z Jano Zidar Forte. Tržič: Učila International, 2008.
- Jacq, Christian: Ozirisove skrivnosti II (Les mystères d’Osiris): Zarota zla V sodelovanju z Jano Zidar Forte.  Tržič: Učila International, 2008.
- Jacq, Christian: Ozirisove skrivnosti I (Les mystères d’Osiris): Drevo življenja. V sodelovanju z Jano Zidar Forte.  Tržič: Učila International, 2006.

Poezija

- Mary Oliver: Zakaj se zbujam zgodaj. Nova lirika. Ljubljana: Mladinska založba, 2015.
- Shivaprakash, H. S. Kavita: antologija sodobne indijske poezije. Satchidanandan, K., in E. Flisar (ur.). Ljubljana: Društvo slovenskih pisateljev, 2015.
- R. Rath, Kavita: antologija sodobne indijske poezije. Satchidanandan, K., in E. Flisar (ur.). Ljubljana: Društvo slovenskih pisateljev, 2015.
- Keegan, Colm: Izbrane pesmi. Mednarodni literarni festival Vilenica. Ljubljana: Društvo slovenskih pisateljev, 2012.
- Robbie Q. Telfer: Izbrane pesmi iz zbirke Spike the Sucker Punch. Velenje: Poetikon, 2011.
- Espitallier, Jean Michele: Izbrane pesmi. Mednarodni literarni festival Vilenica. Ljubljana: Društvo slovenskih pisateljev, 2011.
- Price, Chris: Izbrane pesmi iz zbirke Husk. Poetikon 6(31-32), 2010.
- Oliver, Mary: Izbrane pesmi iz zbirke American Primitive. Lirikon 27-28-29, 2010.
- Price, Chris: Izbrane pesmi iz zbirke Husk. Lirikon 24-26, 2009.
- Stafford, William E.: Izbrane pesmi iz zbirke The Way It Is. Poetikon 5(23-24), 2009.
- Giovanni, Nikki: Izbrane pesmi iz zbirke The Collected Poetry of Nikki Giovanni. Poetikon 4(21-22), 2008.
- Ryan, Kay: Izbrane pesmi iz zbirke The Niagara River. Poetikon 4(19-20), 2008.
- Johannessen, Matthias: Izbrane pesmi iz zbirke New Journeys. Poetikon 4(17-19), 2008.
- Bly, Robert: Izbrane pesmi iz zbirke Morning Poems. Poetikon 3(13-14), 2007.

Monografije – poljudnoznanstvena in znanstvena dela

- Carr, Nicholas: Plitvine: Kako internet vpliva na naše možgane (The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains). New York: W. W. Norton & Company, 2011.
- Anderson, Chris: Dolgi rep (The Long Tail). Ljubljana: Cankarjeva založba, 2009.
- Jullien, Francois: Hvalnica pustosti (L’eloge de la fadeur). Ljubljana: Študentska založba, 2010.
- Squires, Claire: Trženje literature: Ustvarjanje sodobne književnosti v Veliki Britaniji (Marketing Literature: The Making of Contemporary Writing in Britain). Ljubljana: Cankarjeva založba, 2010.
- Fittante, Ann, and Prevention Magazine: Resnica o sladkorju (The Sugar Solution). Ljubljana: Temza, 2008.
- Etchegoin, Marie-France, and Frédéric Lenoir: Po sledeh Da Vincijeve šifre (Code Da Vinci: Enquete), in collaboration with Jana Zidar Forte. Mengeš: Ciceron, 2005.
- Univerza na Primorskem: Univerza na Primorskem v zgodovinskem jedru mesta Koper / Università del litorale nel centro storico di Capodistria / University of Primorska in the histrorical city core of Koper / L’université de Primorska au cœur de la ville de Koper. Koper: Študentska organizacija Univerze na Primorskem, 2007.

Krajša besedila (članki, kratke zgodbe, kolumne itd.)

- Junge, Patricia: Sodobna ajurveda v Indiji: Ohranjanje identitete v transkulturnem svetu (Modern Ayurveda in India: Preservation of Identity in a Transcultural World). Glasnik SED 53(1-2): 19-24, 2013.
- Draghincescu, Rodica: Od Odiseja, človeka meja, do … Alice v deželi Evropske unije (D’Ulysse, l’homme-frontière, à … Alice aux pays de l’Union européenne). 28th International Literary Festival Vilenica, 2013.
- El Rhazoui, Zineb: Sirote jezika (L’Orphelins de la langue). 27th mednarodni literarni festival Vilenica, 2012.
- El Rhazoui, Zineb: Orphans of Language (L’Orphelins de la langue) – prevod v angleščino. 27th International Literary Festival Vilenica, 2012.
- Morgan, Marcella: On je njo opazil prvi (He Had Noticed Her First). 25th mednarodni literarni festival Vilenica, 2010.
- Trojanow, Ilja: Pozabljeni sadeži migracije (The Forgotten Fruits of Migration). Sodobnost 74(10), 2010.
- Anderson, Linda: Feministični subjekt in avtobiografija (The Feminist Subject and Autobiography). Ljubljana: Apokalipsa, 2009.
- Bizjak Petit, Mateja: Alica s tisoč rokami/Alice aux mille bras (translation of afterword written originally by Jean-Pascal Dubost). Ljubljana: KUD France Prešeren, 2009.
- Robertson, Ritchie: Fikcijski predniki Josefa Fritzla (The Fictive Forebears of Josef Fritzl). Ljubljana: Sodobnost 73(9), 2009.
- James Smith, Stephen: Romantične Irske ni več? (Is Romantic Ireland Dead and Gone?). Airbeletrina, oktober 11, 2009.
- Jewesbury, Daniel: Kaj pomeni biti umetnik na severu Irske (On Being an Artist in the North of Ireland). Airbeletrina, oktober 28, 2009.

Besedila za radio

- O filozofski fantastiki Bernarda Werberja: Navodila za življenje (odlomki in spremno besedilo). Ars, Radio SLO, 31. 12. 2015.
- Modiano, Patrick: Rue des Boutiques Obscures (odlomek). Literarni nokturno, Radio SLO, 7. 1. 2007.