- 16. 8. 2021

O kolektivnem, individualnem in jezikovnem spominu s Sebastijanom Pregljem

DRUŠTVO SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH PREVAJALCEV

vabi na pogovor

O kolektivnem, individualnem in jezikovnem spominu
s Sebastijanom Pregljem

v sredo, 18. avgusta 2021, ob 19. uri
na ploščadi pred Hišo Stare trte (Vojašniška ulica 8, Maribor).

Sebastijan Pregelj je zgodovinar in eden osrednjih sodobnih slovenskih pisateljev za odrasle in mladino. Izdal je štiri zbirke kratke proze in sedem romanov, s štirimi od njih se je uvrstil med finaliste za nagrado kresnik za najboljši slovenski roman, avtorjeve kratke zgodbe pa so bile objavljene v antologijah v nemškem, slovaškem, češkem, poljskem in angleškem prevodu. Udeleženci letošnjega 11. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti se ukvarjajo s Pregljevim romanom V Elvisovi sobi, za katerega je avtor prejel prestižno Cankarjevo nagrado. Gre za izjemno izpisan roman o odraščanju, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države. Za avtorja in njegova dela spomin namreč predstavlja ontologijo posameznikovega življenja in mestoma popačeno, a nelomljivo ogledalo družbe. Po avtorjevem pisateljskem opusu in kozmosu se bo sprehodila Zora A. Jurič.

Ob preteklem okroglem jubileju seminarja, ki bo po lanskoletni spletni izvedbi letos že desetič potekal v živo, bo gostujoče prevajalke in prevajalce nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor, g. Saša Arsenovič.

Dogodek je del projekta Mednarodni prevajalski seminar za prevajalce iz slovenščine v tuje jezike, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Lokalni gostitelj in soorganizator seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.

Vsi dogodki bodo izvedeni v skladu s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki se bo preverjal ob obisku posamezne prireditve. Upoštevajte priporočila NIJZ: https://www.nijz.si/sl.