- 16. 8. 2021

O novih in starih primerih inšpektorja Vrenka   z Avgustom Demšarjem

DRUŠTVO SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH PREVAJALCEV

vabi na pogovor

O novih in starih primerih inšpektorja Vrenka
z Avgustom Demšarjem

v torek, 17. avgusta 2021, ob 19.30
na notranjem dvorišču hiše na Gosposki 11, Maribor.

Avgust Demšar se je na slovenskem literarnem prizorišču pojavil leta 2007 in že s svojim prvim romanom vzbudil pozornost javnosti. Takrat še nihče ni vedel, kdo se skriva za psevdonimom sicer univerzitetnega profesorja likovne pedagogike iz Maribora, ki pred tem ni objavljal leposlovnih del. S serijo romanov Primeri inšpektorja Vrenka je dokazal, da ni le odličen žanrski pisec, temveč da okvirje žanra presega z izjemno natančno analizo sodobne družbe, ki je vpeta v žanrsko in slogovno dovršeno besedilo, kar mu je prineslo tri nominacije za nagrado kresnik, presenetljivo naklonjenost kritikov in odličen sprejem pri bralcih. Z Demšarjem smo Slovenci dobili izvrstnega pisca kriminalk, z Vrenkom pa prepoznaven detektivski lik, ki se je doslej pojavil že v desetih romanih in uspešni televizijski seriji, z romanom Retrospektiva pa se letos ukvarjajo tudi udeleženci 11. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti.

Kako avtor in njegov inšpektor gledata na pretekle podvige, kaj ju žene v nove primere in zakaj bi lahko postala tudi mednarodno priznan tandem, bo raziskal moderator pogovora Nino Flisar.

Dogodek je del projekta Mednarodni prevajalski seminar za prevajalce iz slovenščine v tuje jezike, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Lokalni gostitelj in soorganizator seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.

Vsi dogodki bodo izvedeni v skladu s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki se bo preverjal ob obisku posamezne prireditve. Upoštevajte priporočila NIJZ: https://www.nijz.si/sl.