Dogodki in prireditve - 20. 1. 2022

O novih in starih primerih inšpektorja Vrenka z Avgustom Demšarjem – premiera videa

DRUŠTVO SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH PREVAJALCEV

vabi vse, ki niste bili z nami v živo,
na spletno premiero pogovora

O novih in starih primerih inšpektorja Vrenka
z Avgustom Demšarjem

ki je potekal v okviru 11. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti
na notranjem dvorišču hiše na Gosposki 11 v Mariboru.

Video premiera pogovora bo danes, 20. januarja 2022, ob 19. uri
na naših spletnih kanalih YouTube in Facebook.

AVGUST DEMŠAR se je na slovenskem literarnem prizorišču pojavil leta 2007 in že s svojim prvim romanom vzbudil pozornost javnosti. Takrat še nihče ni vedel, kdo se skriva za psevdonimom sicer univerzitetnega profesorja likovne pedagogike iz Maribora, ki pred tem ni objavljal leposlovnih del. S serijo romanov Primeri inšpektorja Vrenka je dokazal, da ni le odličen žanrski pisec, temveč da okvirje žanra presega z izjemno natančno analizo sodobne družbe, ki je vpeta v žanrsko in slogovno dovršeno besedilo, kar mu je prineslo tri nominacije za nagrado kresnik, presenetljivo naklonjenost kritikov in odličen sprejem pri bralcih. Z Demšarjem smo Slovenci dobili izvrstnega pisca kriminalk, z Vrenkom pa prepoznaven detektivski lik, ki se je doslej pojavil že v desetih romanih in uspešni televizijski seriji, z romanom Retrospektiva pa so se lani ukvarjali tudi udeleženci 11. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti.

Kako avtor in njegov inšpektor gledata na pretekle podvige, kaj ju žene v nove primere in zakaj bi lahko postala tudi mednarodno priznan tandem, z Avgustom Demšarjem odkriva moderatorka pogovora ZALA STANONIK.

Dogodek je del projekta Mednarodni prevajalski seminar za prevajalce iz slovenščine v tuje jezike, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Lokalni gostitelj in soorganizator seminarja je bil Mladinski kulturni center Maribor.