- 22. 2. 2021

Ob Svetovnem dnevu materinščine

17. novembra 1999 je UNESCO razglasil Svetovni dan materinščine. Obeležuje se vsako leto 21. februarja kot spomin na protestni shod pakistanskih študentov leta 1952, ki ga je pripravilo Jezikovno gibanje kot odgovor na zakonsko zaukazano uporabo urdujščine v Pakistanu. Dan je namenjen pospeševanju zavedanja pomembnosti jezikovne in kulturne raznolikosti ter spodbujanju večjezičnosti, letošnja tematika pa se osredotoča na spodbujanje večjezičnosti za vključevanje v izobraževanje in družbo.

Slovenski književni prevajalci z odgovorno, okretno in senzibilno rabo materinščine oblikujemo slovenski prevodni kanon, s katerim premikamo meje našega jezika in našega sveta. Ob včerajšnjem Svetovnem dnevu materinščine vas vabimo, da na naših spletnih kanalih (ponovno) prisluhnete pogovorom z lanskoletnimi nagrajenci, ki so s svojimi vrhunskimi prevodi obogatili slovenski jezik, slovensko literaturo in kulturo pa ponesli po svetu.

Pogovor z Aleksandro Rekar, prejemnico Sovretove nagrade 2020

Pogovor z Zdravkom Kobetom, prejemnikom Jermanove nagrade 2020