Ne spreglejte - 29. 6. 2021

Poslovil se je pesnik in prevajalec Josip Osti

Sporočamo žalostno vest, da je včeraj, 26. junija 2021, po dolgi in težki bolezni na svojem domu v Tomaju umrl pesnik, prevajalec, esejist in urednik Josip Osti. Bil je tudi dolgoletni in cenjeni član Društva slovenskih književnih prevajalcev, prevajalec in kulturni posrednik z izjemno obsežnim in raznolikim prevajalskim opusom.

Pesnik in prevajalec Boris A. Novak je o Josipu Ostiju zapisal:

Rodil se je l. 1945 v Sarajevu. Potem ko se je uveljavil kot eden izmed osrednjih pesnikov Bosne in Hercegovine ter kvaliteten in plodovit prevajalec slovenske književnosti, je v času jugoslovanskih vojn in obleganja Sarajeva Osti našel svoj novi dom v Sloveniji ter začel pisati v slovenščini. Njegova sveža, globoko osebna in izrazno močna ljubezenska lirska je doživela izjemno priljubljenost, prozna dela, ki jih je objavljal v zadnjem obdobju svojega življenja, pa sodijo med najpomembnejše literarne dokumente prelomnih in tragičnih dogodkov zadnjih desetletij. Njegov literarni in prevajalski opus je impozanten: objavil je 40 pesniških zbirk, 12 knjig proze, 30 zbirk esejev, 3 knjige pogovorov in dopisovanj ter 24 antologij slovenske in bosensko-hercegovske poezije in proze. Iz slovenščine je prevedel neverjetnih 140 knjig in dramskih besedil. Bil je tudi eden izmed najbolj prevajanih bosanskih in slovenskih avtorjev: 7 Ostijevih knjig je prevedenih v slovenščino, 17 v angleščino, 14 v hrvaščino, 10 v italijanščino itd. Bil je vsestranski literarni ustvarjalec z izvirnim, avtentičnim ter zvrstno razvejenim in obsežnim opusom, ki je obogatil slovensko književnost ter jo s številnimi prevodi uveljavil v svetu.

Manj znan je podatek, da je bil Osti v mladosti državni prvak v sprinterskih disciplinah ter član jugoslovanske atletske reprezentance v štafeti.

Bil je pogumen človek in družbeno angažiran intelektualec. Zaradi kritičnih stališč je imel pogosto težave z oblastmi. Med jugoslovanskimi vojnami je organiziral pomoč za begunce in pisateljske kolege v obleganem Sarajevu; v Vodnikovi domačiji v Ljubljani je vodil tečaje za begunske otroke, njegova knjižna zbirka »abc-eksil« pa sodi med najlepše in najbolj pretresljive založniške projekte vseh časov.

Josip Osti je bil odprt, širokosrčen in svetal značaj, etično čist in občutljiv brez praznega moraliziranja, duhovit in moder. Velik pesnik in velika duša.

Josip, Pepi, pogrešali Te bomo.

(27. junij 2021)