Ne spreglejte - 19. 3. 2021

Posredujemo – nekaj obvestil

Obveščamo vas, da se v ponedeljek, 10. maja 2021, izteka rok Javnega razpisa za izbor prejemnikov štipendij za ustvarjalnost iz naslova knjižničnega nadomestila za leto 2021 (JR10–ŠTIPENDIJE–2021), ki je namenjen tudi književnim prevajalcem.

Razpisna dokumentacija in besedilo javnega razpisa JR10–ŠTIPENDIJE–2021 sta na voljo na  zavihku »Razpisi in pozivi« na spletni strani Javne agencije za knjigo – tukaj.

***

Obvestilo Društva Asociacija v zvezi s FURS:

Letošnja problematika z vključevanjem prispevkov plačanih s strani MK v letni davčni obračun vam je poznana, več je bilo pojasnjeno tudi v prispevku na strani Asocaicije. Kot veste, smo FURS že marca pozvali, da takšno interpretacijo opustijo, in se povezali tudi z drugimi zagovorniškimi organizacijami ter problematiko naslovili na več nivojih (medijsko, pri odločevalcih, pristojnih institucijah, pravno,…).

Sicer pozno, a ne prepozno, je zdaj s strani FURS prišlo pojasnilo, da za letos interpretacija, ki so jo zagovarjali sprva, ne bo veljala. Vsi, ki ste obračun oddali po starem (tako kot do letos), ne rabite narediti nič. Vsi, ki ste obračun oddali, kot je februarja zagovarjal FURS, pa imate možnost popravka.

Več o spremembi in tudi o samem popravku je dostopno v pojasnilu FURS na tej povezavi.
Postopek popravka je obrazložen tudi v našem prispevku na zgornji povezavi (prispevek bo v kratkem dopolnjen tudi z novo informacijo).

Ker FURS očitno vztraja, da bo interpretacija veljala za naslednja leta, pa si bomo seveda še naprej prizadevali, da bo trajno obveljala interpetacija, ki je v prid samozaposlenim v kulturi.

Tadej Meserko, Društvo Asociacija
Sedež: Metelkova 6, LJ
Pisarna in pošta: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
tel: +386. 51.773.611
e-mail: info@asociacija.si
www.asociacija.si

***

Hrvaško društvo književnih prevajalcev (DHKP) vabi k oddaji prijav prispevkov za Zagrebško prevajalsko srečanje, ki bo med 22. in 23. oktobrom 2021. Tema letošnje konference je »Književno prevođenje kao učenje«. Delovni jezik je hrvaščina, rok oddaje prijav je 15. maj 2021. Več v priponki tukaj.

***

Vabljeni na brezplačno delavnico prevajanja otroške in mladinske književnosti z nemškega govornega področja »Kein Kinderspiel!«. Na štiridnevni spletni delavnici, ki bo potekala med 26. in 29. julijem 2021, bo 15 prevajalk in prevajalcev otroške in mladinske književnosti imelo priložnost obravnavati specifične jezikovne probleme zvrsti in razpravljati o aktualnih smernicah. Udeleženci in udeleženke se bodo srečali tudi z avtorji in kritiki.

Rok za prijavo: 14. maj 2021

Več na povezavi tukaj.

***

Z Društva Asociacija sporočajo, da je v petek, 9. aprila 2021, FURS glede akontacije dohodnine podal pojasnilo, ki se glasi:
»Davčnim zavezancem, ki bodo letni davčni obračun DDPO in DohDej oddali po 31. 3. 2021, poteče rok za plačilo marčevske akontacije dne 10. 5. 2021. Omenjenim zavezancem se prav tako prestavi tudi rok za poračunsko akontacijo (poračunsko akontacijo je treba plačati v primeru, če sta bila obroka za januar in februar 2021 obračunana in plačana v nižjem znesku kot izhaja iz obračuna za leto 2020). Ostalim davčnim zavezancem, ki so omenjena obračuna oddali do 31. 3. 2021, se roki plačila akontacij ne prestavljajo.«
Pojasnilo je dostopno na tej povezavi.

Kar zadeva rok oddaje letnega davčnega obračuna, je AJPES prejšnji teden podal še to novico, s katero še naprej potrjuje, da je obračun mogoče oddati do 30. 4. 2021

Glede obdavčitve prispevkov, plačanih s strani Ministrstva za kulturo, so bili predstavniki Asociacije v stiku z različnimi zagovorniškimi organizacijami, saj soroden problem zadeva različne skupine. Problematika se obravnava na več ravneh (npr. novica, pobudo je oddala tudi Asociacija), o novostih glede te problematike bo Asociacija svoje člane obveščala sproti.

***

Vabljeni na spletno konferenco o strojnem književnem prevajanju, ki bo potekala od 11. do 13. maja 2021 po platformi Zoom v organizaciji skupine STING (Swansea Translation and Interpreting Group). Konferenca se bo s teoretičnega in empiričnega vidika posvetila razvoju strojnih prevajalskih orodij ter njihovim vplivom na književne prevajalce in bralce, poseben poudarek pa bo namenila uporabnosti in dejanskim primerom. Prijava je brezplačna.

Povezava: https://calt2021conference.wordpress.com/

***

Društvo Asociacija, katerega član je tudi DSKP, intenzivno spremlja aktualno dogajanje v zvezi s spremembami obračunavanja socialnih prispevkov za samozaposlene v kulturi in v imenu svojih članov – nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti – pripravlja pobude in vodi pogovore na to temo z različnimi institucijami in pravniki, ki potrjujejo, da gre za nesprejemljivo spremembo, ki je v neskladju z namenom socialnih prispevkov, kot so ti opredeljeni v zakonskih aktih.

Asociacija bo nadaljevala s pogovori in poskušala čim prej doseči jasno uradno pozicijo FURS-a in MK-ja glede napovedane spremembe. O aktualnem dogajanju bodo obveščali prek svoje spletne strani, novičnika Kulturosfera in FB kanala.

***

Razpis za pisateljsko in prevajalsko rezidenco v Muzejski četrti na Dunaju

Od leta 2009 BMEIA v sodelovanjus Q21 (www.q21.at) v Muzejski četrti na Dunaju razpisuje program pisateljske rezidence za avtorje z območja Zahodnega Balkana, tudi iz Slovenije. Doslej je priložnost dobilo že več kot 80 ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so bivali v Muzejski četrti in prejemali mesečno štipendijo.

Od 1. septembra 2021 bo štipendijski program razširjen tudi na prevajalce književnih del, ki bodo na Dunaju bivali dva meseca, v obdobju med 1. septembrom in 31. decembrom 2022.

Rok prijave je 30. junij 2021, izbrani pa bodo štirje pisatelji (vsaj dve pisateljici) in štirje prevajalci (vsaj dve prevajalki).

Izbor bo opravila žirija, sestavljena iz strokovnjakov s področij književnosti, prevajanja in založništva.

Več najdete na povezavi tukaj.

***

ASOCIACIJA bo tudi letos v sodelovanju s Centrom za kreativnost izvedla serijo sedmih delavnic, ki so namenjene predvsem ustvarjalkam in ustvarjalcem v kulturi.
Delavnice so tematske, na primer o računovodstvu, avtorskih pravicah, promociji in drugih temah, več informacijo pa je dostopnih na tej povezavi, kjer bodo v kratkem objavljene tudi nove napovedi.

Odprt je tudi poziv za individualna svetovanja – več na tej povezavi. Izkušnje preteklih delavnic so namreč pokazale, da imajo posamezniki po delavnicah pogosto še veliko vprašanj, ki pa jih v takšnem formatu ni možno adekvatno nasloviti in so za to bolj primerna posvetovanja ena na ena. Ker pa individualnega svetovanja žal ni možno zagotoviti za vse, so na Asociaciji pripravili poziv, s katerim bodo interesenti lahko dobili dostop do individualnih ur z mentoricami in mentorji.