- 24. 3. 2022

Prevajalci v pogovoru: Marjanca Mihelič in Ana Geršak – posnetek pogovora

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

vabi danes, v četrtek, 24. marca 2022, ob 20. uri
na ogled posnetka pogovora s prevajalko
MARJANCO MIHELIČ,
prejemnico Sovretove nagrade za leto 2021.
Video bo predvajan na naših spletnih kanalih YouTube in Facebook.

Marjanca Mihelič je Sovretovo nagrado prejela za vrhunski prevod dela Svet gre naprej madžarskega pisatelja Lászla Krasznahorkaija (Beletrina, 2020). Z nagrajenko se je pogovarjala literarna kritičarka ANA GERŠAK.

Komisija za nagrade in priznanja DSKP je v utemeljitvi zapisala: »Besedilo, ki je izrazito filozofsko podloženo, ni le sem in tja zapleteno, temveč je to od začetka do konca, brez oddiha zamotan, vijugajoč in nemiren prepovedni tok z zelo svojevrstnim, večinoma hlastajoče zgoščenim ritmom, ki ga je Marjanci Mihelič uspelo prenesti v ustrezno, a vendarle smiselno in jasno ritmično strukturo. Prav s tem je bralcu omogočila gladko spremljanje toka misli skozi zavozlano gmoto labirintsko zloženih stavkov ter mu olajšala njihovo razmotavanje, v katero je sama dosledno, od prve do zadnje strani vložila velik prevajalski napor. S tem je dokazala tudi svoje natančno in prav tako nepopustljivo razumevanje mnogoterih, tako miselnih kot tematskih plasti besedila.«

Pogovor s slavnostno podelitvijo nagrade je potekal 22. oktobra 2021 v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik. Prireditev je bila organizirana v sodelovanju z Občino Hrastnik.

Sovretovo nagrado v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.