- 4. 2. 2016

SAZOR in današnji sestanek

Spoštovani člani Društva slovenskih književnih prevajalcev,

kot avtorje in s tem morebitne člane ali upravičence SAZOR GIZ-a, Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja, smo vas o dogajanju v zvezi s to kolektivko že obveščali. Tokrat vam posredujemo vabilo na izredno skupščino, ki bo prihodnji teden, 11. februarja 2016 (http://www.sazor.si/).

O dosedanjem in prihodnjem delovanju SAZOR-ja so se vnele hude polemike, na skupščini se bodo sprejemale prelomne odločitve.

Da gre za nevaren poskus privatizacije, v svoji kolumni opozarja Miha Mazzini (http://www.siol.net/priloge/kolumne/miha_mazzini/2016/01/boj_za_sadove_slovenske_ustvarjalnosti.aspx).

Ker gre za pomembno dogajanje v zvezi z avtorskimi pravicami, vam posredujemo tudi vabilo na današnji nujni sestanek DSP-ja, na katerem bodo problematiko predstavili člani SAZOR-jevih organov. Vabljeni k udeležbi (vabilo spodaj).

Lep pozdrav,
DSKP

----------------------------------------------------------------------------------------------

Spoštovane članice, spoštovani člani!

Kot zelo nujen članski sestanek sklicujem v četrtek, 4. februarja 2016, ob 18. uri, v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12.

Kot verjetno veste, si že leta prizadevamo za uresničitev Evropske direktive o plačevanju avtorskih pravic iz naslova fotokopiranja v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Smo edina država, članica EU, ki te direktive še nismo udejanili. Z ustanovitvijo SAZOR GIZ-a (Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja GIZ) je bila tej kolektivni organizacija podeljena licenca za zbiranje sredstev iz omenjenega naslova. Navkljub neštetim pogovorom, tako na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kot na Ministrstvu za kulturo, smo vedno znova soočeni z izmikanjem, prenašanjem odgovornosti in zavlačevanjem postopkov, ki bi pripeljali do končnega podpisa sporazuma med koristniki avtorskih del in avtorji. Ko je že vse kazalo, da bo prišlo do podpisa tega sporazuma, so se stvari na novo in dodatno zapletle. O zapletih in sramotnem obnašanju posameznih založnikov (Založba Rokus-Klett, ki je v nemški lasti) je danes na spletni strani http://www.siol.net/priloge/ kolumne/miha_mazzini/2016/01 boj_za_sadove_slovenske_ ustvarjalnosti.aspx pisatelj Miha Mazzini objavil izjemno povedno kolumno. Predlagam, da si jo preberete. Skupščina SAZOR je sklicana za 11. februar 2016, zato menim, da je nujno, da se pred to skupščino sestanemo in sprejmemo jasno in odločno stališče, saj se lahko zgodi, da se bo zaradi privatnih interesov in pohlepa po denarju, ta Evropska direktiva pri nas spremenila v svoje nasprotje: avtorji ne bomo zaščiteni, ampak še dodatno zlorabljeni.

Glede na zapisano, sem prepričan, da se bomo v četrtek, 4. februarja 2016, ob 18. uri, zbrali v čimvečjem številu. Kajti naš glas lahko pomembno vpliva na nadaljnje dogajanje v zvezi z uporabo naših - avtorskih pravic. O konkretnem dogajanju in zapletih bodo na našem članskem sestanku spregovorili tudi; g. Rudi Zaman, poslovodja SAZOR GIZ-a in naša dva kolega; Slavko Pregl, predsednik nadzornega odbora SAZOR GIZ-a in Miha Mazzini, tudi član poslovodstva SAZOR GIZ-a.

Lep pozdrav,
Ivo Svetina