- 9. 2. 2021

Slovenska književnost na nemški Wikipediji

DRUŠTVO SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH PREVAJALCEV

vabi k spletni premieri pogovora

Slovenska književnost na nemški Wikipediji.

Pogovor bo predvajan v

četrtek, 11. februarja 2021, ob 19. uri
na društvenih kanalih YouTube in Facebook.

Wikipedija je ena največjih prosto dostopnih enciklopedijskih zbirk na spletu, ki dnevno šteje okoli 50 milijonov obiskov, januarja 2021 je bila 13. najbolj obiskana spletna platforma na svetu, do konca leta 2020 pa je bilo napisanih več kot 55 milijonov geselskih člankov. Med njimi je bilo posodobljenih in na novo napisanih tudi 40 gesel o slovenski književnosti v nemščini, ki jih oblikuje ekipa strokovnih sodelavcev iz Avstrije v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev.

O prednostih in slabostih Wikipedije, pomembnosti dopolnjevanja, revidiranja in pisanja gesel o slovenskem knjižnem polju, še posebej v luči predstavitve na sejmu v Frankfurtu, in o prihodnjih izzivih mednarodnega projekta bodo spregovorili pobudnik projekta, prevajalec in prevodoslovec dr. Erwin Köstler, glavni urednik Felix Kohl ter sodelavki Martina Erhart in Lisa Rieger. Z njimi se bo pogovarjala Tanja Petrič.

Projekt je del programa mednarodnega sodelovanja, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.