- 22. 6. 2022

Slovo od akademika dr. Kajetana Gantarja

V četrtek, 16. junija 2022, se je poslovil akademik prof. dr. KAJETAN GANTAR, Sovretov, Zoisov in Prešernov nagrajenec ter naš častni član, nekdanji predsednik in dolgoletni odbornik. Od spoštovanega in dragega kolega se bomo poslovili na pokopališču Žale (vežica Sv. Jakoba, Plečnikove Žale) v četrtek, 23. junija 2022, ob 16. uri. Spominska slovesnost bo potekala v jeseni.

V spomin na našega nepogrešljivega člana in vélikega prevajalca –, ki »sodi med naše najpomembnejše, med tiste, ki si niso le požrtvovalno naložili posredniške in razlagalske naloge, temveč jim je bilo dano to nalogo opravljati z umetniškim čutom, s posluhom za slogovne razpone in odtenke izvirnih besedil, predvsem pa z neomajno jezikovno samozavestjo, z vero v izrazno moč slovenščine«, kot je zapisala v obrazložitvi letošnje Prešernove nagrade strokovna komisija za književnost – pa objavljamo posnetek pogovornega večera, ki je potekal 11. maja 2022 na Tomšičevi 12 v Ljubljani. Pogovor z bogatim vpogledom v dokumentarno gradivo je pripravil in povezoval dr. Matej Hriberšek. Kajetan Gantar je na večeru zablestel z vso svojo jezikovno, pripovedovalsko in pričevalsko okretnostjo in energijo. Spoštovani in dragi kolega ostaja z nami v številnih vrhunskih prevodih in knjigah. Družini in vsem bližnjim izrekamo iskreno sožalje.

Foto: Vinko Avsenik