- 13. 10. 2020

Sovretova in Jermanova nagrada za leto 2020

Strokovna komisija za nagrade in priznanja Društva slovenskih književnih prevajalcev, ki jo sestavljajo Suzana Koncut, Saša Jerele, Vasja Bratina, Damjan Zorc in dr. Matej Hriberšek kot predsednik, je izbrala nagrajenca letošnje Sovretove in Jermanove nagrade, dveh najpomembnejših nagrad za prevajalske dosežke pri nas.

SOVRETOVO NAGRADO 2020, ki se podeljuje že od leta 1963 za posebej uspele prevode leposlovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, prejme prevajalka ALEKSANDRA REKAR za prevod romana Rodbina Miljenka Jergovića (Založba Sanje, 2020).

JERMANOVO NAGRADO, ki se podeljuje od leta 2015 za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, pa prejme prevajalec prof. dr. ZDRAVKO KOBE za prevod dela Kritika čistega uma Immanuela Kanta (Društvo za teoretsko psihoanalizo, 2019).

Utemeljitev Sovretove nagrade 2020.
Utemeljitev Jermanove nagrade 2020.

Intervju s Sovretovo nagrajenko Aleksandro Rekar (Bukla, oktober 2020).

Intervju s prejemnikom Jermanove nagrade prof. dr. Zdravkom Kobetom (Bukla, oktober 2020).

Nagradi v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Foto: Boris Cvjetanović in Blaž Samec (Delo)