Dogodki in prireditve - 18. 10. 2021

Sovretova nagrajenka 2021 Marjanca Mihelič

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

SOVRETOVO NAGRADO 2021

za vrhunske prevode leposlovja iz tujih jezikov v slovenščino podeljuje
prevajalki iz madžarskega jezika

MARJANCI MIHELIČ
za prevod dela Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaija (Beletrina, 2020).

 

Komisija za nagrade in priznanja DSKP v utemeljitvi zapiše: »Besedilo, ki je izrazito filozofsko podloženo, ni le sem in tja zapleteno, temveč je to od začetka do konca, brez oddiha zamotan, vijugajoč in nemiren prepovedni tok z zelo svojevrstnim, večinoma hlastajoče zgoščenim ritmom, ki ga je Marjanci Mihelič uspelo prenesti v ustrezno, a vendarle smiselno in jasno ritmično strukturo. Prav s tem je bralcu omogočila gladko spremljanje toka misli skozi zavozlano gmoto labirintsko zloženih stavkov ter mu olajšala njihovo razmotavanje, v katero je sama dosledno, od prve do zadnje strani vložila velik prevajalski napor. S tem je dokazala tudi svoje natančno in prav tako nepopustljivo razumevanje mnogoterih, tako miselnih kot tematskih plasti besedila.« Utemeljitev si lahko v celoti preberete tukaj.

 

Slavnostna podelitev Sovretove nagrade 2021 bo 
v petek, 22. oktobra 2021, ob 19. uri
v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik (Trg Franca Kozarja 7, 1430 Hrastnik).
Pogovor z nagrajenko bo vodila literarna kritičarka ANA GERŠAK.

 

V petek bo v Hrastnik organiziran brezplačni prevoz. Prijave zbiramo do srede, 20. oktobra 2021, do 16. ure na društveni elektronski naslov: dskp@dskp-drustvo.si.

Vabilo na prireditev najdete tukaj.

Sovretovo nagrado v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Podelitev sofinancira Občina Hrastnik.

 

                                          

 

Dogodek bo izveden v skladu s pogojem PCT, ki se bo preverjal ob obisku prireditve. Upoštevajte priporočila NIJZ: https://www.nijz.si/sl.

Foto: Saša Kovačič