- 23. 6. 2021

Sporočilo za javnost: Lavrinovo diplomo 2021 prejme Rawley Grau

Prejemnik LAVRINOVE DIPLOME ZA LETO 2021,
ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za kakovosten opus prevodov slovenskega leposlovja, humanistike in družboslovja v tuje jezike in za pomemben prispevek k uveljavljanju slovenske književnosti v tujini, je priznan prevajalec slovenske književnosti v angleški jezik

RAWLEY GRAU.

Lavrinova diploma je bila ustanovljena leta 2003 in se imenuje po Janku Lavrinu, uglednem slovenskem prevajalcu, literarnem zgodovinarju, esejistu, pisatelju in zaslužnem profesorju Univerze v Nottinghamu. Seznam dosedanjih prejemnikov in prejemnic Lavrinove diplome najdete tukaj.

Iz utemeljitve upravnega odbora Društva slovenskih književnih prevajalcev:
»Knjige slovenskih avtorjev v prevodih Rawleyja Graua so prejele pozitivne recenzije v številnih uglednih medijih z angleškega govornega področja, kot so The Guardian, The Times Literary Supplement, Publisher's Weekly in World Literature Today. Kakovostni prevodi v angleščino, enega največjih jezikov, ki mu pripada širok literarni prostor, na katerega je manjšim literaturam še posebej težko prodreti, so nujen pogoj za umestitev slovenskih avtorjev na zemljevid mednarodne bralske in literarnokritiške srenje, s čimer sta jim omogočena prepoznavnost in priznanje. Za prevajanje slovenskega leposlovja v angleški jezik je strokovno in umetniško usposobljen le ozek nabor izobražencev, med katere s svojim delom in prizadevnim udejstvovanjem vsekakor sodi tudi prevajalec in kulturni posrednik Rawley Grau.
Za dovršene, tankočutne in ›elegantne‹ prevode vseh žanrov, ki odsevajo poglobljeno poznavanje izhodiščnega in ciljnega jezika ter kulture, za strokovno in natančno prevajalsko delo ter zavzeto prizadevanje za prepoznavnost slovenske književnosti in kulture v angloameriškem prostoru Društvo slovenskih književnih prevajalcev Rawleyju Grauu letos podeljuje Lavrinovo diplomo.«

Tukaj najdete celotno utemeljitev.

Slavnostna podelitev Lavrinove diplome bo v četrtek, 1. julija 2021, ob 19. uri na Vrtu Lili Novy (Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana). Z nagrajencem Rawleyjem Grauom se bo pogovarjala prevajalka in Sovretova nagrajenka Breda Biščak.

Lavrinovo diplomo v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Foto: Dušan Šarotar